Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

«ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ- 4ο Νηπιαγωγείο Δράμας – Σχολικό έτος 2023-24

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ»

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

ΤΙΤΛΟΣ : «ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»




Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι αρχικά η γνωριμία με τις πιο σημαντικές ομάδες τροφών, την έννοια της ισορροπημένης διατροφής και τη σημασία της για τη ζωή μας, ενώ ξεχωριστή αναφορά θα γίνει στη λεγόμενη Μεσογειακή Πυραμίδα και στην εννοιολογική αποσαφήνιση της κατανομής των τροφών σε αυτή. Με δεδομένο ότι η διατροφή αποτελεί, σύμφωνα με την πυραμίδα του Maslow, μία από τις βασικότερες ανάγκες επιβίωσης και βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας, ένας επιπλέον στόχος των εργαστηρίων θα είναι η κατανόηση της άμεσης σχέσης της ποιότητας της διατροφής με την ποιότητα ζωής μας και τη συνολική σωματική και ψυχική μας ευεξία και πληρότητα. Μέσα από την ενασχόλησή με το συγκεκριμένο θέμα, οι μαθητές/ριες μπορούν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των ανθρώπων στην υγιεινή διατροφή ως στοιχείου προόδου, ανάπτυξης και διασφάλισης ενός ποιοτικού τρόπου ζωής. Η μελέτη του θέματος γίνεται με βιωματικό τρόπο και τα παιδιά κατακτούν τη γνώση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και δραστηριότητες που έχουν νόημα για αυτά, κατανοώντας καλύτερα γεγονότα και φαινόμενα του περιβάλλοντός τους. Βασικός στόχος  είναι η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών και η αλληλεπίδραση τους με το πλαίσιο της τάξης. Η δομή του προγράμματος επιτρέπει τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών, εξασκώντας τις πολλαπλές μορφές νοημοσύνης και τις δεξιότητές τους συμπληρωματικά με τους στόχους που θέτουμε σε σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών των γνωστικών αντικειμένων του νηπιαγωγείου. Οι μαθητές/ριες ασκούνται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να παίρνουν αποφάσεις, να προγραμματίζουν δραστηριότητες, να συνεργάζονται αποδοτικά, και να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

Τον παρόν πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε τον χρονικό διάστημα Νοέμβριος– Δεκέμβριος 2023 και ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά (7) εργαστήρια, το καθένα από τα οποία ολοκληρωνόταν μετά από τρεις (3) οργανωμένες δράσεις. Περιληπτικά τα εργαστήρια και οι δράσεις έχουν ως εξής:

1ο Εργαστήριο: «Το Συμβούλιο της Τάξης»

1η δραστηριότητα: Ανίχνευση πρότερων εμπειριών, «Τι είναι δικαίωμα;», «Τι δικαιώματα έχουν οι άνθρωποι;»Αραχνόγραμμα.

2η δραστηριότητα:Το δικαίωμα της διατροφής, υλικό- εικόνες .

3η δραστηριότητα: “Απλά διατροφή ή υγιεινή διατροφή;” , καταιγισμών ιδεών.

 

2ο Εργαστήριο : «Το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή»

1η δραστηριότητα: Αξιοποίηση ψηφιακού παραμυθιού “ Η κυρία Διατροφή πρώτη στη μαγειρική”, συζήτηση στην ολομέλεια, εικονογράφηση.





2η δραστηριότητα: Συνέντευξη με έναν διατροφολόγο ,τα παιδιά ετοιμάζουν τις ερωτήσεις που θα είχε ενδιαφέρον να τεθούν. Ζαχαροπλαστική: υγιεινά μπισκότα βρώμης.











3η δραστηριότητα:Να επεξεργαστούν οι μαθητές έργα τέχνης (έργα του Arciboldo, του Γύζη, του Botero κ.ά.), αναπαραγωγή πινάκων, έκθεση ζωγραφικής .











 3ο Εργαστήριο :«Γινόμαστε μικροί διατροφολόγοι»

1ηδραστηριότητα:Διδακτική αξιοποίηση των παραμυθιών “Το στρουμπουλό τερατάκι”,  και“Ο ωραίος Δαρείος”, “ Η δίαιτα του Λιχούδη”- Στρουμφάκια.





2η δραστηριότητα: Τα παιδιά βοηθούν τους ήρωες των παραμυθιών διαμορφώνοντας σε μικρές ομάδες προτεινόμενα εβδομαδιαία διατροφολόγια. Εκπαιδευτικό βίντεο “ Η παρέλαση των φρούτων”. Καταγραφή ατομικού διατροφικού προγράμματος. Συζήτηση, σύγκριση αποτελεσμάτων, καταγραφή σε πίνακα


3η δραστηριότητα:: Αξιοποίηση βίντεο σχετικών με το θέμα και διαμόρφωση του πιάτου της υγιεινής διατροφής. Διδακτική αξιοποίηση μιας παραλλαγής του παραμυθιού «Χάνσελ και Γκρέτελ», δραματοποίηση.











Επίσκεψη γεωπόνου από την γαλακτοπαραγωγική μονάδα ΄΄ΜΕΝΟΙΚΙΟ΄’’ για παρασκευή γιαουρτιού






4ο Εργαστήριο: «Η αξία της Μεσογειακής διατροφής»

1η δραστηριότητα:“ Τι πρέπει να τρώμε για να είμαστε γεροί;”, καταιγισμός ιδεών, εκπαιδευτικό βίντεο “ Σωστή διατροφή”-Μουσείο Λούλη και “Η πυραμίδα των τροφών”, αποτύπωση με διάφορα σύμβολα της διατροφικής πυραμίδας.

2η δραστηριότητα:Τραγούδι “Στις σαλάτες λέμε «ΝΑΙ», στο ψωμάκι λέμε «ΝΑΙ»”, Το σιτάρι στη διατροφή, τραγούδι “O γεωργός”, δραματοποίηση, εικονογράφηση.

3η δραστηριότητα:Παραμύθι “Το πιο γλυκό ψωμί”, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης.















5ο Εργαστήριο: «Μεσογειακή διατροφή και υγιή δόντια»

1η δραστηριότητα: Να κατανοήσουν τη διασύνδεση της δομής της Μεσογειακής Πυραμίδας με την υγεία των δοντιών. Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» στη διατροφή των δοντιών.

2η δραστηριότητα: Αξιοποίηση παραμυθιού “ Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», συζήτηση στην ολομέλεια, εικονογράφηση, κατασκευή ηρώων από χαρτί (κουκλοθέατρο).

3η δραστηριότητα: Με αφόρμηση το παραμύθι της 2ης δραστηριότητας ολοκληρώνουμε φύλλα εργασίας με ποικίλα αντικείμενα  (λαβύρινθος, μαγική εικόνα, κατηγοριοποίηση τροφών που αρέσουν στα μικρόβια κ. ά.).

















 

6ο Εργαστήριο:«Το γερό δοντάκι»

1η δραστηριότητα:Αξιοποίηση παραμυθιών “ Η Ιστορία του Πικι Πίκι”, “Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας” , φύλλα εργασίας.

2η δραστηριότητα:Εκπαιδευτικό βίντεο “Στοματική υγιεινή». Το επάγγελμα του οδοντιάτρου, προσωπικές εμπειρίες, επίσκεψη οδοντιάτρου.

3η δραστηριότητα: Εκπαιδευτικό βίντεο “ Γιατί πλένουμε τα δόντια μας;”και “Το δοντάκι”.  Το “Δ” του δοντιού, φύλλα εργασίας





7ο Εργαστήριο: Αξιολόγηση

1η δραστηριότητα: «Βάζω στόχους και προχωρώ».

2η δραστηριότητα: «Τι μάθαμε».

3η δραστηριότητα: «Δημιουργία αφίσας για το δικαίωμα στην υγιεινή διατροφή».


Συμμετοχή στη δράση  <<Συγκέντρωση τροφίμων για την Τράπεζα Τροφίμων της Ένωσης Κυριών Δράμας>>


 

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αξιολογούν τις εμπειρίες που αποκτούν μέσα από το σχέδιο καθ’ όλη τη διαδικασία. Περιγράφουν τα βιώματά τους, εκφράζουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους, κάνουν εκτιμήσεις για τις διάφορες δραστηριότητες και θέτουν νέα ερωτήματα. Όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, τα παιδιά κάνουν την τελική  αξιολόγηση του προγράμματος και την αυτό-αξιολόγησή τους. Ενθαρρύνονται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις εμπειρίες που απέκτησαν και να προσδιορίσουν τι αποκόμισαν.


 Κάνουν διάλογο, ανταλλάσσουν απόψεις, δίνουν ερμηνείες, επανεξετάζουν τις γνώσεις τους, αναλύουν έννοιες, εκφράζουν συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες. Έτσι όλα έχουν πλέον νόημα!