Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΔΕΝ ΠΕΤΩ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ- 4ο Νηπιαγωγείο Δράμας – Σχολικό έτος 2023-24

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»

ΤΙΤΛΟΣ : «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΔΕΝ ΠΕΤΩ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ»


Κύριος σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος  είναι να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες ότι τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι η διαχείρισή τους αποτελεί πολύ σημαντική ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων, καθώς και η προσέγγιση της έννοιας «ανακύκλωση» τόσο ως θεωρητικό περιεχόμενο, αλλά και   ως μια στάση ζωής που ενισχύει συνολικά το αίσθημα ευθύνης. Επίσης θα  ασκηθούν στο να επιλέγουν, να οργανώνουν και να ταξινομούν πληροφορίες  για τα προϊόντα της καθημερινότητας που ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται και τον τρόπο που αυτό υλοποιείται. Επιπρόσθετα στόχος είναι  ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν τον περιορισμό χρήσης, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την ανακύκλωσή τους (Reduce-Reuse-Recycle), καθώς βασική μέριμνα είναι να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές.


Το παρόν σχέδιο, επιδιώκει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.  Μέσα από την ενασχόλησή με το συγκεκριμένο θέμα, οι μαθητές/ριες μπορούν να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν περισσότερο σε θέματα που αφορούν περιβαλλοντικά προβλήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του πλανήτη και να αναζητούν μηχανισμούς για την προστασία του.Η μελέτη του θέματος γίνεται με βιωματικό τρόπο και τα παιδιά κατακτούν τη γνώση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και δραστηριότητες που έχουν νόημα για αυτά. Βασικός στόχος  είναι η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών, η ομαδική συνεργασία για την επίλυση συνολικών προβλημάτων καθώς και η αλληλεπίδραση τους με το πλαίσιο της τάξης. 




Η δομή του προγράμματος επιτρέπει τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών, εξασκώντας τις πολλαπλές μορφές νοημοσύνης και τις δεξιότητές τους συμπληρωματικά με τους στόχους που θέτουμε σε σύνδεση με το πρόγραμμα σπουδών των γνωστικών αντικειμένων του νηπιαγωγείου. Οι μαθητές/τριες ασκούνται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να παίρνουν αποφάσεις, να προγραμματίζουν δραστηριότητες, να συνεργάζονται αποδοτικά, και να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.










Τον παρόν πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε τον χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος  2024 και ολοκληρώθηκε μέσα σε επτά (7) εργαστήρια, το καθένα από τα οποία ολοκληρωνόταν μετά από τρεις (3) οργανωμένες δράσεις. Περιληπτικά τα εργαστήρια και οι δράσεις έχουν ως εξής:

1ο Εργαστήριο: «Το Συμβούλιο της Τάξης»

1η δραστηριότητα: «Ανίχνευση πρότερων εμπειριών. “Τι είναι τα σκουπίδια; Πώς δημιουργούνται;”, λίστα. Συζήτηση στην ολομέλεια.»

2η δραστηριότητα: «”Τι θέλω να μάθω για το θέμα”. Αραχνόγραμμα .»

3η δραστηριότητα: «Αξιοποίηση παραμυθιού “Το Βρωμοχώρι”, εικονογράφηση »



2ο Εργαστήριο : «Τα σκουπίδια στη γειτονιά »

1η δραστηριότητα: «Περίπατος στη γειτονιά. Παρατήρηση. Συζήτηση στην ολομέλεια.Το σήμα της Ανακύκλωσης , κατασκευή-φύλλο εργασίας»



2η δραστηριότητα: «”Τι είναι «Ανακύκλωση»” ,αξιοποίηση εκπαιδευτικού βίντεο.Φύλλο εργασίας-κολάζ , ταξινόμηση προϊόντων που ανακυκλώνονται και δεν ανακυκλώνονται»

3ηδραστηριότητα: «Αξιοποίηση ψηφιακού παραμυθιού “Μια θάλασσα σκουπίδια”., εικονογράφηση»

1ηδραστηριότητα: «Αξιοποίηση εκπαιδευτικού βίντεο  “Κάνε τη σωστή κίνηση”.Κινητικό παιχνίδι “3ο Εργαστήριο : «Πράσινος ή μπλε κάδος»

Ο χορός της Ανακύκλωσης”. Το “Π” του “πλαστικού”»



2η δραστηριότητα: «Ομαδικό βιωματικό παιχνίδι διαχωρισμού σκουπιδιών και υλικών ανακύκλωσης με αντικείμενα της τάξης σε προσομοιώσεις κάδων. Αναπαραγωγή λέξης  “Ανακύκλωση”, απαρίθμηση-πρόσθεση αντικειμένων, φύλλα εργασίας»













3η δραστηριότητα: «Συζήτηση με τους υπαλλήλους της καθαριότητας αλλά και της

 ανακύκλωσης που περνούν έξω από το σχολείο καθημερινά. Εντυπώσεις από τη συζήτηση και εικονογράφηση. Λαβύρινθοι (Φύλλα εργασίας), Διαδρομές σε ταμπλό με beebot»

4ο Εργαστήριο: «Πράσινος, μπλε κάδος ή και κάτι άλλο»

1η δραστηριότητα: «Με αφορμή τη 2η δραστηριότητα του 2ου εργαστηρίου παρακολουθούμε τα  εκπαιδευτικά βίντεο“ Ανακύκλωση συσκευών” ,  “Ανακύκλωση λαμπτήρων”, “Το ταξίδι της μπαταρίας”. Συζήτηση στην ολομέλεια. Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Το “Α” της ανακύκλωσης»

2η δραστηριότητα: «Παραμύθι “Ο Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια”. Εικονογράφηση. Συζήτηση για την έννοια της “κομποστοποίησης”. Τραγούδι “Reduse-Reuse-Recycle”, εικονογράφηση.»












3η δραστηριότητα: «“Μια φορά κι ένα μπουκάλι”. Αξιοποίηση ψηφιακού παραμυθιού. “Πώς νιώθει η γη όταν ανακυκλώνουμε;” εικονογράφηση»




5ο Εργαστήριο: «Το παραμύθι της ανακύκλωσης »

1η δραστηριότητα: «Καταιγισμός ιδεών , καταγραφή του δικού μας παραμυθιού»

2η δραστηριότητα: «Εικονογράφηση της ιστορίας»

3η δραστηριότητα: «Δραματοποίηση της ιστορίας»

6ο Εργαστήριο: «Ανακύκλωση- Επαναχρησιμοποίηση»



1η δραστηριότητα: «Εκπαιδευτικό βίντεο” Σκουπίδια-αυτός ο θησαυρός ”, συζήτηση. Ακρόαση τραγουδιού “Ανακύκλωση”. Δραματοποίηση.».

2ηδραστηριότητα: « Τι μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω; Λίστα αντικειμένων που θα φέρουν τα παιδιά από το σπίτι για κατασκευές. Παρακολούθηση βίντεο “Πέππα-Ανακύκλωση”»

3η δραστηριότητα: «Κατασκευή αντικειμένων με ανακυκλώσιμα αντικείμενα (πύραυλος, αυτοκίνητο, σπίτι, μέλισσα, δέντρο, ρομπότ κ.ά.“»

7ο Εργαστήριο: Αξιολόγηση

1η δραστηριότητα: «Βάζω στόχους και προχωρώ»

2η δραστηριότητα: «Τι μάθαμε»

3η δραστηριότητα: «Δημιουργία αφίσας για την ανακύκλωση»



Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αξιολογούν τις εμπειρίες που αποκτούν μέσα από το σχέδιο καθ’ όλη τη διαδικασία. Περιγράφουν τα βιώματά τους, εκφράζουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους, κάνουν εκτιμήσεις για τις διάφορες δραστηριότητες και θέτουν νέα ερωτήματα. Όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, τα παιδιά κάνουν την τελική  αξιολόγηση του προγράμματος και την αυτό-αξιολόγησή τους. 




Ενθαρρύνονται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τις εμπειρίες που απέκτησαν και να προσδιορίσουν τι αποκόμισαν. Κάνουν διάλογο, ανταλλάσσουν απόψεις, δίνουν ερμηνείες, επανεξετάζουν τις γνώσεις τους, αναλύουν έννοιες, εκφράζουν συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες. Έτσι όλα έχουν πλέον νόημα!